Starter? 6 tips voor een hypotheek

Tips voor een hypotheek

Je bent starter op de woningmarkt en wilt een hypotheek. Heel begrijpelijk. Meestal zegt dan de bank: jammer dan! Slap-in-tha-face. Maar: tijden veranderen, er zijn tips & tricks om je als rookie goed voor te bereiden op de aanvraag. En daarmee je kans aanzienlijk te vergroten.

We beginnen met het slechte nieuws: het is nog steeds niet heeul makkelijk om een hypotheek los te krijgen als beginneling. Zeker niet als je ook nog freelancer of zzp-er bent. De structuur en eisen die gelden voor geldverstrekkers zijn nog steeds te veel gestoeld op een vast inkomen op basis van een dienstverband.

Maar we hebben hier 6 tips voor je om het de banken – en daarmee jezelf – makkelijker te maken. We focussen ons hierin op jezelf, je houding en voorbereiding: dit kan je namelijk onderscheiden van de rest!

1. Weet wat je wil

Het klinkt misschien gek, maar het is belangrijk om vooronderzoek te doen. Weet waar je staat als het gaat om inkomen, toekomst en financiën. Je kunt op het web al veel info vinden, en zorg dat je bij bent met de laatste stand van zaken.

2. Goede administratie

Zorg dat je je spulletjes op een rijtje hebt. Niets is zo onprofessioneel en irritant als halve informatie. Daar gaat een bank natuurlijk nooit een go op geven. Zorg dus dat je je spullen allemaal al bij elkaar hebt gesprokkeld voordat je de aanvraag gaat doen. Wat dan? Nou, in ieder geval:

  • huishoudboekje (klinkt stom, maar weet wat je spendeert!)
  • inkomen laatste 3 jaar
  • prognose komende 2 jaar
  • eventuele offertes, contracten & bedrijfsplannen
  • eventuele (af)lopende leningen

Oja, deze is ook handig: de AFM (zeg maar de financiële uber-eind-baas in Nederland) heeft een vragenlijst zodat je weet welke checks je moet of gaat doorlopen bij de aanvraag.

3. Rooskleurige toekomst?

Je moet het zo zien: een bank wil zekerheid, zekerheid, en… zekerheid. Deze zekerheid wordt voor 80% gehaald uit je inkomen van de afgelopen jaren. Maar, onderschat niet je toekomst. Heb je bepaalde projecten binnengesleept, geaccordeerde offertes, of misschien wel een verklaring van een klant of werkgever dat ze jou voor de komende periode in willen zetten? Verzamel dit. Hoe meer van dit soort documenten, hoe beter.

4. Wantrouw niet

We horen je denken: die banken zijn niet te vertrouwen. We snappen wat je zegt, maar je hebt ze wel nodig. Zorg dat je positief bent. Jouw contact bij de bank is ook een mens. Ja, hij of zij moet zich ook aan het beleid van de bank houden, maar kan wel net even dat beetje meer doen als jij leuk bent en vertrouwen opwekt. Een wantrouwende negatieve houding gaat hier natuurlijk niet aan bijdragen.

5. Geef nooit op

Er leiden meer wegen naar Rome. En de banken zijn juist nu volop in beweging als het gaat om het verstrekken van hypotheek aan starters. Wat een jaar geleden niet kon, kan nu wel. En wat nu niet kan, zou misschien over een paar maanden wel weer kunnen. Het gaat daarbij niet altijd om de hoogte, soms is een bepaalde constructie je redding. Blijf onderzoek doen, en probeer zelf of samen met een creatieve adviseur te kijken naar mogelijkheden.

6. Laat zien wie je bent

Durf jezelf te laten zien. Wees creatief. En laat de beste kant van jezelf zien! Dat betekent natuurlijk niet dat je een dansje moet instuderen of een powerpoint presentatie van je leven moet voorbereiden. Maar onhoud altijd: de eerste indruk telt. Het begint altijd bij mensen, al lijkt alles te zijn dichtgetimmerd met regeltjes en beleid. Blijf daar in geloven!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *